Bilim insanları deve sütünün faydalarını açıkladı
Deve Sütü İnek Sütünden Daha Sağlıklı Olabilir!
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, deve sütü geleneksel inek sütüne kıyasla antimikrobiyal ve antialerjenik özellikleri nedeniyle daha sağlıklı bir alternatif olabilir.
Edith Cowan Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, deve sütü inek sütüne oranla daha fazla doğal aktif protein molekülleri içeriyor.
Gıda Kimyası dergisinde yayımlanan çalışma, deve sütünün inek sütüne göre daha az alerjik olabileceğini ancak antimikrobiyal ve anti-hipertansif özelliklere sahip moleküller üretme potansiyelinin de daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmacılara göre, bu aktif bileşikler belirli patojenleri seçici bir şekilde engelleyebilir.
Sonuç olarak, deve sütü bağırsak sağlığını iyileştirir ve gelecekte kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Ancak, deve sütündeki aktif moleküllerin etkilerinin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.
Ayrıca, yapılan çalışma deve sütünde başlıca inek sütü alerjeni olan β-laktoglobulinin bulunmadığını, bu nedenle inek sütü alerjisi olan kişilere uygun bir alternatif sunabileceğini doğruluyor.
Deve sütündeki laktoz seviyesi de inek sütündekinden daha düşüktür.
Deve sütü genellikle daha fazla su, daha az protein, yağ ve laktoz içerirken, inek sütünde durum tam tersidir.
Araştırmacılar, elde edilen sonuçların “besin açısından zenginleştirilmiş” süt ürünlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
Global olarak tüketilen sütün büyük çoğunluğu inek sütünden elde edilirken, develer manda, keçi ve koyunların ardından 5. en büyük kaynağı oluşturuyor.
Özellikle Ortadoğu gibi kurak bölgelerde yaşayan develer, küresel süt üretiminin sadece çok küçük bir kısmını karşılıyor olsa da, bazı yarı kurak bölgelerde, örneğin Avustralya gibi, üretim ve tüketimi artırabilecek potansiyele sahiptir.
Araştırmacılar, geleneksel sığır yetiştiriciliği için zorlu koşulların bulunduğu bu bölgeleri, develer açısından ideal olarak tanımlıyor.